Makanan Tradisional Kelantan |
Jika tiba-tiba teringin hendak menikmati makanan
yang unik dan berbeza rasanya, negeri Kelantan merupakan destinasi yang
harus dikunjungi. Jangan pula hairan, kerana keunikan itu juga
menyebabkan ada mereka yang sanggup memandu berjam-jam lamanya hanya
semata-mata untuk menikmati juadah di negeri Cik Siti Wan Kembang
ini. Negeri di Pantai Timur ini mempunyai potpuri budaya yang agak unik.
Gabungan kaum Melayu, Cina, India dan masyarakat Thailand berjaya
menyatukan pelbagai hidangan kepada 'hidangan Malaysia' sekaligus
menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar.
Anda mungkin tertawa tatkala
mendengar nama kuih seperti Tahi Itik, Kuih Kartun, Badak Berendam,
Abang Balik Gelisah, Che Abang Guling, Lompat Tikam, Lidah Buaya dan
macam-macam lagi nama yang diberi. Namun, di sebalik nama yang pelik
itu, rasanya amatlah lemak dan manis sekali. Begitu juga dengan hidangan
Nasi Kerabu, Nasi Berlauk, Nasi Tumpang, Laksam atau Solok Lada yang
sinonim dengan Kelantan sehingga membuat anda terkenang-kenang keenakan
makanan itu. Memang benar bak nyanyian pelakon dan pelawak Jalil Hamid:
"makanan pelik-pelik, tahi minyak tahi itik," yang pelik dan unik itulah
bagaikan magnet yang menarik orang ramai ke negeri ini.
.................... |
Akok
|
Ayam Perencit
|
Budu
|
Rojak Buah
|
Etak
|
Laksam
|
|
Nasi Kerabu Hitam
|
Sambal Daging "Serunding"
|
Ketupat Sotong
|
|
Tahi Itik
|
Jala Emas
|
Buah Tanjung
|
|
Cendol Pulut Tapai
|
Lompat Tikam
|
Nasi Tumpang
|
|
Pulut Bakar
|
Kuih Cara Berlauk
|
Serabe
|
|
Itik Solo
|
Tepung Pelita
|
Bute'i Nangka
|
Quote this article on your site
Tidak ada komentar:
Posting Komentar